Tips/ Ideeen

Op deze pagina vindt je enkele tips/ ideeën over e-learning zoals digitaal onderwijs en didactiek.

1. Stel je doel vast

Voordat je van start gaat met het verzorgen van een cursus, ga eerst goed na wat je wenst te bereiken. Enkele te bereiken punten kunnen zijn:

  • Wat moet de cursist in staat kunnen zijn na het volgen de training/ opleiding. Schrijf concrete stappen bijvoorbeeld; de cursus moet in staat kunnen zijn om zelfstandig een sollicitatiebrief te kunnen schrijven.
  • Alle stappen die ondernomen moeten worden om de leerdoelen te bereiken.
  • Welke stappen moeten de cursisten ondernemen om de leerdoelen te bereiken.
  • De leerdoelen moet je verder onderverdelen in secties. Dit maakt de leerstof ook overzichtelijker.
  • Hierna vul je de secties in met lesuren en plaats ze in de juiste volgorde

2. Juiste e-learning tool uitkiezen

De tool moet passen bij de type training die je wenst te verzorgen.

3. Volle aandacht cursisten

Tijdens de training is de kans op afleiding heel erg groot. Je cursisten kunnen ook op Facebook en andere socialmedia kanalen bezig zijn. Probeer de aandacht van je cursisten bij de training te houden.

Dit doe je door de volgende stappen te ondernemen:

  • Slides met korte zinnen

Plaats niet teveel tekst op 1 slides. Dit komt heel rommelig over en de cursist verliest heel gauw zijn of haar interesse.

  • Woordkeuze

Geef je misschien een training over jaarrekeningen dan moet je niet meteen verwachten dat een ieder de termen als balans, debiteuren en crediteuren snapt. Het is daarom verstandig om bepaalde woorden  aan het begint van de training uit te leggen.

  • Korte alinea’s

Indien je toch veel tekst op een slide moet plaatsen dan is het verstandig om deze in korte alinea’s te doen. Zo is de tekst overzichtelijk en ook aangenaam om te lezen.

4. Microlearning

Probeer de training te verdelen in meerdere training. Niemand heeft zin om 4 uren lang naar een scherm te staren. En bovendien kan niemand na een zware kantoor dag 4 uren lang stof tot zich nemen. Het is daarom verstandig om training van maximaal een uur te verzorgen.

5. Geen saaie training

Maak je training spannend. Niemand heeft zin om een uur lang naar slides met alleen maar tekst te staren. Plaats wat video’s over het onderwerp. Als je creatief genoeg  bent kan je  misschien zelf een video opnemen. Probeer ook wat foto’s in je slides te plaatsen.