Nog een paar weken en dan is het zo ver: de deadline voor het maken van een studiekeuze. Iedereen die na de zomer in september met een studie wil starten, moet op dat moment bij die studie ingeschreven staan. Dit geldt voor zowel middelbare scholieren die voor het eerst gaan studeren als voor studenten die een studie switch maken. Als de vraag ‘Welke opleiding moet ik kiezen?’ nu nog door je hoofd speelt, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk een goed antwoord op te krijgen. Voor je het weet is het namelijk de dag van de deadline voor inschrijving.  

De belangrijke deadlines  

Een hele belangrijke tip voor jou als je op het punt staat een studiekeuze te maken is om je aan de inschrijfdeadline te houden. Hierbij moet je weten dat er verschillende deadlines zijn. Dit verschil tussen de deadlines komt doordat bepaalde studies numerus fixus studies zijn en andere studies niet. Voorbeelden van numerus fixus studies zijn bijvoorbeeld geneeskunde en tandheelkunde. Voor deze studies is de deadline om je in te schrijven vaak al in januari. Voor studies die niet numerus fixus zijn is de deadline om je in te schrijven begin mei. Het is gebruikelijk dat je een toelatingstoets moet doen voordat je toegelaten wordt bij een studie. 

Lees je goed in  

Een andere belangrijke tip en een stukje studiekeuze advies is om je goed in te lezen voordat je je keuze maakt. Online kun je bijvoorbeeld testen vinden die je een overzicht kunnen geven van studies die mogelijk bij jou passen. Vervolgens kun je op het internet veel informatie over deze verschillende studies lezen. Een andere manier om je goed voor te bereiden op je studiekeuze is om in gesprek te gaan met een studiekeuzeadviseur. 

Bezoek open dagen 

Via het internet en gesprekken kun jij een goed eind op weg zijn met het maken van een studiekeuze. Echter, er is nog één belangrijke tip die jij mee moet nemen in het proces van het maken van een keuze. Deze tip is namelijk het bezoeken van open dagen. De meeste hogescholen en universiteiten organiseren zelfs meerdere open dagen per jaar. Tijdens zo’n open dag kun je in gesprek gaan met studenten en ze vragen naar hun ervaringen bij de studie die jij overweegt. Daarnaast is het ook fijn om op een open dag een beetje sfeer te proeven die op de opleiding en binnen de school of universiteit hangt.