Wanneer je de opleiding informatica of ICT doet, ben je bezig met een gecompliceerd vak. De studie is dan ook vaak erg lastig en soms is het misschien een beetje uitzichtloos. Wat dan kan helpen, is het in de praktijk brengen van je studie. Door dit te doen zal je zien waar je het voor doet en kan je de stof ook beter begrijpen. Je ziet hoe het in de praktijk wordt toegepast, waardoor de materie als het ware gaat ‘leven’. Het studeren zal je hierdoor makkelijker afgaan en je zal meer plezier hebben in de studie. 

In dit artikel zal ik ingaan op redenen waarom een bijbaan als ICT of informatica student bevorderlijk is voor je studie.

Laatste ontwikkelingen

Wanneer je aan het werk gaat in de ICT of bezig gaat met programmeren, zal je alle nieuwste ontwikkelingen van tegenwoordig meteen meekrijgen. Dit komt doordat je in de praktijk te maken krijgt met problemen die letterlijk dagelijks voorkomen. Op je studie is dit natuurlijk anders, hier leer je over algemene theoretische zaken. Het is dan uiteraard veel leuker om in de praktijk mee te krijgen waar professionals mee te maken hebben. Hierdoor verkrijg je verdieping in je studie, waardoor je meer motivatie zal hebben om door te gaan met studeren. Ga bijvoorbeeld aan de slag als java developer of javascript developer en ervaar hoe het is om in de praktijk te programmeren!

Uitdaging en afwisseling

Misschien ben je na een aantal jaren studeren jammer genoeg in de sleur terecht gekomen. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil. Je wil je leven spannend en uitdagend houden, zodat je de motivatie behoudt voor hetgeen wat je graag wil doen. Hiervoor is het belangrijk dat je niet elke dag hetzelfde doet en dat je uitdagende dingen onderneemt. Om dit te bereiken is een bijbaan in de ICT of informatica een goed idee. Je bent dan niet alleen bezig met opdrachten van je studie, maar ook met problemen die daadwerkelijk ‘nut’ hebben in de praktijk. Je wordt uitgedaagd door je werkgever en doet niet elke dag precies hetzelfde.

Netwerken

Wat ook een voordeel is aan het in de praktijk brengen van je studie ICT of informatica, is dat je veel mensen ontmoet die zich met het vakgebied van jouw studie bezighouden. Hierdoor bouw je een aardig netwerk op, waar je later veel aan zal hebben wanneer je daadwerkelijk gaat beginnen met werken. 

Kortom, er zijn veel voordelen aan een bijbaan in de ICT of informatica. Je krijgt veel mee van de laatste ontwikkelingen en technologieën, je hebt uitdaging en afwisseling in je dagelijks leven en je kan een mooi netwerk opbouwen voor na je studie. Ga dus snel aan de slag met een bijbaan!