Het inrichten van de tuin bij je woning kan een flinke uitdaging zijn. Welke elementen laat je terugkomen in het ontwerp van de tuin? Welke tuinmeubelen gebruik je, om in de zomer optimaal van het mooie weer te kunnen genieten? Er zijn handige tools die je hierbij helpen! In dit artikel leer je meer over het inrichten van de tuinen. Wat is het voordeel van een ligbed ten opzichte van een klassieke tuinstoel? Kies je voor een luxe loungeset, of ga je voor een picknicktafel? Voorzie je de tuin van enige luxe met een spa of bijvoorbeeld zwembad? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen. 

Start met een plattegrond van de tuin 

Een tuin ontwerpen begint bij het uitwerken van een plattegrond. Zorg dat de plattegrond op schaal getekend is, zodat je de verschillende elementen straks eenvoudig aan de tekening toe kunt voegen. Er zijn online handige, gratis programma’s te vinden waarin je een tuinontwerp kunt maken. Naast deze digitale tools, kun je de plattegrond logischerwijs ook op papier uitwerken. Net zo makkelijk! Houd bij het gebruik van online programma’s rekening met de beperkingen hiervan. Vaak heb je een betaald account nodig om alle functies van deze tools te kunnen gebruiken. Onder meer GARDENA is een partij die een online tuinplanner aanbiedt voor het ontwerpen hiervan. 

Denk na over de elementen in je tuin 

Zodra je de plattegrond van de tuin op papier hebt staan, is het zaak om na te denken welke elementen je terug wilt laten komen in de tuin. Denk hierbij aan een gazon, een of meerdere terrassen, een veranda en bijvoorbeeld een spa of zwembad. Vergeet ook de borders met planten en struiken niet! Je wilt voorkomen dat de tuin al snel te veel tegels en te weinig groen bevat. Het opstellen van een lijstje met elementen voor de tuin doe je niet alleen. Betrek hier ook je partner en bijvoorbeeld kinderen bij. Wat vinden zij belangrijk? Wellicht lijkt het je partner al jaren leuk om een moestuin bij te houden. 

Teken de elementen op de plattegrond en vul ze in 

Op het moment dat je bepaald hebt welke elementen terug moeten komen in het ontwerp van de tuin, kun je deze op de plattegrond intekenen. Geef ze ook direct een invulling! Bepaal bij het terras welke tuinmeubelen je wilt gebruiken. Het voordeel van een ligbed is dat je volledig ontspannen van de zon kunt genieten. Bij een tuinstoel is dat lastiger. Andersom is een ligbed minder geschikt voor het ontbijt of de lunch. De combinatie van een ligbed met een picknicktafel is interessant. Ook kiezen veel mensen voor een loungeset op hun terras. Deze verplaats je minder makkelijk door de tuin, wanneer bepaalde delen van de tuin in de schaduw liggen gedurende de dag. 

Denk na over bloeitijd en -periode van planten 

Voor het invullen van de borders in de tuin is het belangrijk om rekening te houden met de bloeitijd en -periode van verschillende planten en struiken. Je wilt dat er ieder seizoen iets in de tuin bloeit. Kies voor wintergroene planten, om je tuin ook in de winter haar mooie uitstraling te laten behouden.