Deze website houdt zich bezig met het verstrekken van informatie over e-learning, dus digitaal onderwijs. Vandaag zal ik het hebben over de voordelen van het gebruik van een digibord. Ik hoop dat jij het nut van een digibord inziet na het lezen van dit artikel op elearningmarkt.nl.

  1. Het digibord

Voordat ik van start ga met de voordelen van het gebruik van een digibord, vertel ik eerst wat een digibord is, want ik ben bijna zeker dat niet een ieder weet wat een digibord eigenlijk inhoudt. Het digibord (afkorting van het woord digitaal bord) is niets anders dan een digitale versie van het klassieke schoolbord. Het staat ook bekend als het elektronisch schoolbord of smartboard. Het digibord is eigenlijk een groot touchscreen met een beamer eraan dat verbonden is met een laptop of pc. Het klassieke schoolbord kan alleen gebruikt worden om op te schrijven, maar met een digibord heb je de mogelijkheid om digitaal lesmateriaal te tonen. Op zo een digibord kan je alles projecteren wat op je computerscherm staat. Denk maar aan websites, video’s, afbeeldingen, muziekstukken, etc.

2. De voordelen van het digibord

Omdat het digibord wordt aangesloten bij je computer zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In je presentatie en lessen kan je eenvoudig gebruik maken van programma’s zoals Word, PowerPoint, Excel en naast dat kan je ook filmpjes en afbeeldingen tonen. Het digibord biedt ook nog wat extra voordelen die ik nu zal opnoemen.

  1. Alles wat geschreven wordt kan opgeslagen worden en bewaard worden om later weer te gebruiken. Bij een klassieke bord zal je gebruik moeten maken van een wisser en soms kan het voorkomen dat je de informatie op het bord niet wilt wissen, maar dat toch moet doen om redenen dat buiten jouw controle zijn. Een digibord hebben voor zulke gevallen is best wel handig. Bij het digibord hoef je je geen zorgen te maken over het wissen van jouw informatie; je hoeft het alleen maar op te slaan.
  2. Het voorbereiden van lessen en presentaties wordt veel makkelijker gemaakt door het gebruik van een digibord. Een ieder weet hoe belangrijk een goed voorbereide les is. Zo zorg je ervoor dat jij als presentator een maximale hoeveelheid stof hebt voort gedragen aan jouw publiek. Als bonus hierbij krijg je meer tijd om andere dingen te bespreken met je publiek.
  3. Het bord is actiever met als gevolg dat leerlingen meer aandacht eraan zullen besteden. Iedereen weet dat meeste kinderen een korte aandachtsspanne hebben. Zulke kinderen hebben iets extra nodig om te concentreren. Het digibord is zoiets extra. Doordat de stof op het scherm telkens in beweging blijft besteden de leerlingen veel meer aandacht vergeleken met een normale, klassieke bord.

Ik heb heel wat voordelen van het digibord voor je opgenoemd en bovendien heb ik ook uitgelegd wat een digibord eigenlijk is. Ik hoop dat jij ervan overtuigd zal zijn dat het digibord een deel is van de toekomst en dat je zo een digibord spoedig zal aanschaffen. Wij behoren tot een digitale generatie en het zou passend zijn dat wij als digitale generatie gebruik maken van technologie dat ons veel meer voordelen biedt dan voorheen. Wees een deel van de toekomst, wees op de hoogte van de technologie, wees op de hoogte van de verschillende voordelen die het digibord biedt.